9 Şubat 2021 Salı

ŞEKER YAĞLANDIRIR MI? YOKSA ÖDEM Mİ YAPAR?

Şeker konusunun ülkemizde kalıplaşmaya doğru giden bir bilgi haline alması beni çok tedirgin ediyor. Emin olun ki birçok gelişmiş ülkede bizim gibi kalıplaşmış bilgi yok. Bunu bir eleştiri olarak alabilirsiniz.


2018 senesinde Li ve arkadaşları tarafından yapılan devasa çalışmada 34 yıldan fazla ve 500.000'den fazla ölüme ait verileri incelenmiş (1). Buna göre şeker tüketimini azaltmak, daha uzun yaşam süresine yol açan faktörlerden biri olmadığı sonuçlanmış ve aksine, vücut yağ yüzdesini düşürüyor, genel kalori alımını azaltıyor ve daha fazla sebze ve bütün yiyecekleri tüketiyor.

Rippe ve ark. ayrıca şekerin tek başına vücut ağırlığının artmasında veya istenmeyen yağ artışında bir faktör olmadığını açıkça gösteriyor(2).Karbonhidrat ve şeker alımı belirli miktarda insülin atığına neden olsa bile, bu saf yağ kazanımına yol açmaz.

Evet, insülin hormonumuz, diğer şeylerin yanı sıra, yağ depolama özelliklerine sahiptir, ancak sizi şişmanlatmaz ve hatta, egzersiz performansımızı düzeltmek ve geliştirmek için doğru zamanda çok yardımcı olabilir. Günün sonunda, kilo almaya yol açan her zaman genel problem şeker tüketmenizden ziyade beden hareketsizliği, düzensiz beslenme, sağlıksız yiyecekleri her gün tüketmek ve gereğinden fazla enerji(kalori) almak ve bunu haftalarca sürdürmektir. Bu aynı zamanda Morenga ve arkadaşları tarafından da kanıtlanmıştır. 68'den fazla araştırmanın sistematik değerlendirmesiyle, istenmeyen kilo alımının daha çok sürekli fazla kalorinin sonucu olduğunu, ancak yüksek veya düşük şekerli bir diyetten olmadığını açıklamıştır(3).

Mesela Avustralya vatandaşının şekeri azaltmasına rağmen devam kilo almaları meseleyi açıklıyor(4).

Şekerden kaçınmaya odaklanmak yerine, diyetinizdeki diğer şeylere odaklanarak çok daha proaktif olun:
- Her gün yüksek protein alımını sağlayın.
- Enerjisi yüksek sindirimi zor ve yüksek kalorili besinlerden kaçının veya dengeleyin.
- Beslenme menülerde daha fazla mevsimlik sebze eklemek(zaman zaman yemeğini tüketmek.
- Gıda seçimlerinin% 80'inde işlenmemiş gıdalara dikkat edin.

Her gün aynı gıda tüketmeyin mesela her gün sabah yumurta tüketmek gibi. İki gün tükettiyseniz üçüncü güne farklı bir protein kaynağı ekleyin.
Yüksek düzeyde bağlılık sağlamak için gıda seçiminde esnek olmayı öğrenmek

Bu çerçeve koşullarına uyanlar, neredeyse otomatik olarak her gün tüketecekleri sağlıklı maksimum şeker miktarına sahip olacaklardır. Bu nedenle, tüm şekerden kaçınmaya konsantre olmak yerine, enerjinizi gerçekten önemli şeylere odaklamalısınız. Özellikle uzun vadede, tek tek yiyecekleri şeytanlaştırmak ve onları kendi diyetinizden tamamen yasaklamak mantıklı değildir.

Kaynaklar
(1) https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.032047
(2) https://academic.oup.com/advances/article/6/4/493S/4568634
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK116814/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254107

Vücut_bilim instagram hesabından alıntıdır…


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder