10 Eylül 2022 Cumartesi

TRİBULUS TERRESTRİS İŞE YARIYOR MU ?


TribulusTerrestris latince adıyla Dünya’da bilinen ve ülkemizde de Çobançökerten ve Demirdikeni ismiyle bilinen bir bitki ot türüdür. Besin destek ürünü olarak farklı preparatlar içerisinde bulunuyor. Sportif çerçevede de kas geliştirmek, güç artırmak veya performans artırmak için kombin edilmektedir. Şimdi bu doğal maddenin bilimsel etkilerine bir göz atalım.

TT Meyveleri diüretik bir ilaç olarak kabul edilir(1) ve Ayurveda tıbbında ürolitiyazis için bir çare olarak da bilinir(2). Hayvan deneylerinde sulu özütlerin analjezik olduğu gösterilmiştir(3). Bir afrodizyak olarak bir etkinin endikasyonları, belirli içerik maddelerine atfedilmeksizin, literatürde ara sıra bulunabilir. Tribulus terrestris'ten elde edilen preparatların erkeklerde spermatogenezi ve kadınlarda yumurtalık fonksiyonunu uyardığı varsayılır ve CIS'de seks toniği ve dismenore için kullanılır(4).

1988 senesinde genç ve olgun(yaşlı) erkekler üzerinde Tribestan (Bulgar yapımı tribulus) maddesi kandaki testosteron içeriği test edildi (5). Her iki grupta da Testosteron artışı görüldü.

TRİBULUS maddesi işe yarıyor mu?
Bunun açıklaması aslında oldukça basit: 2008 yılında Phytochemistry Journal'da yayınlanan “Tribulus terrestris'teki steroidal saponinlerin farklı coğrafi bölgelerden dağılımı” adlı bilimsel makaleye göre (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17719068), iki farklı Tribulus terrestris türü vardır. Güney Avrupa'da (Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye) yaygın olan türler, Asya'da (Hindistan, Vietnam) bulunanlardan büyük ölçüde farklıdır. Asya Tribulus terrestris, en güçlü saponinlerden yoksundur, ancak diğerleri açısından zengindir, ancak erkek hormonal profili üzerinde çok az etkisi vardır.

Tribulusun, luteinize edici hormonların ve folikül uyarıcı hormonların salınımını doğrudan uyararak doğal testosteron seviyelerini (ve kadınlarda östrojen seviyelerini) arttırdığı söylenir. Bu iki hormon, hem erkeklerde hem de kadınlarda seks hormonlarının üretiminden sorumludur.

Bu, Tribulus terrestris'teki aktif bileşiklerin etkilerinin aslında GnRH'ye (gonadotropin salgılayan hormonlar) benzer olduğunu göstermektedir.

Kas geliştirmek için Sadece Tribulus almak değil bunun yanında kombin takviyelerde gereklidir. Gerçekten Tribulus maddesinden fayda görmek isteyenler öncelikle 35 yaş üzerine sporcular olmalıdır. Şöyle bir kür önerilir
Tribulus Terretris 1500mg (sabah 750mg akşam 750mg)
Çinko Glukanat veya Bisglisinat 30mg (tribulus ile beraber 20mg ve yatmadan önce 10mg)
Magnezyum 400mg (yatmadan önce)
B 12 Vitamin enjeksiyon veya Metilkobalamin tablet
Kreatin Monohidrat (antrenman sonrası 5gram)
Bu takviyeleri 12 hafta aralıksız kullanıp 3 hafta ara vermek ve sonrasında tekrar baştan aynı kürü yapmak uygundur. 3 haftalık arada kullanılacak olanlar
D3 Vitamin
K2 Vitamin
BCAA
L-Glutamin

▶️Bu kür ne işe yarar? (Kaslarınızı geliştirirken süreci hızlandırırsınız. Testosteron leveliniz yüksek olur. Cesaretiniz ve kuvvetiniz ve performansınız hissedilir nitelikte etkili olur. Doğal süreç olduğu için kesinlikle steroidler gibi yan etkilere maruz kalmazsınız.)

Kaynaklar:
(1) Shamima, H., A. M. Khan, S. Hashmi: Pharmacognostical standardisation of Tribulus terrestris L. (Fruits): A diuretic drug. New Botanist 23, 1-4, 31-36 (1996).
(2) Anand, R., et al.: Evaluation of antiurolithiatic activity of Tribulus terrestris. Int. J. Pharmacognosy 32, 217-224 (1994).
(3) Twaij, H. A. A., et al.: Analgesic studies on some Iraqi medicinal plants. Int. J. Crude-Drug-Res. 25, 251-254 (1987).
(4) Teuscher, E., U. Lindequist: Biogene Gifte, 2. Aufl., S. 163. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, Stuttgart 1994.
(5) Georgiev, P., M. Dimitrov, S. Vitanov: Effect of Tribestan (from Tribulus terrestris) on plasma testosterone and spermatogenesis in male lambs and rams. Veterinarna-Sbirka 86 (3), 20-22 (1988).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder